OED (OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR) EĞİTİMİ

 27.08.2020 tarih ve 31226 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve sonrası eğitimlerde Temel İlkyardım ve Güncelleme İlkyardım eğitimlerinde ek olarak OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) eğitimleri zorunlu hale getirilmiştir. OED nedir? (Otomatik Eksternal Defibrilatör) olarak adlandırılan ve sadece ilkyardımcıların kullanma yetkisi olan Otomatik Şok cihazıdır. Bilinci kapalı solunumu duran bir kişi üzerinde sesli olarak uyarı veren ve pil ile çalışan bir cihazdır. Kalp durmalarında Temel Yaşam Desteği esnasında hayata dönüşlerin daha olumlu yönde daha iyi bir hale getiren bir cihazdır.  Mevcut İlkyardım sertifikasına sahip olanlar bu eğitimi 2 saat süre ile alabilmektedir. Güncelleme süreleri yaklaşan ilkyardımcılar ise Güncelleme İlkyardım eğitimi ile birlikte bu eğitimi de alabilmektedir. Bundan sonraki eğitimler Temel İlkyardım + OED Eğitimi ve Güncelleme İlkyardım + OED Eğitimi şeklinde yapılması zorunlu hale gelmiştir.                                                                                  

Cihaz Kullanımı ile ilgili  bilgi ve önemli uyarılar;

  1. Tam otomatik ve yarı otomatik olmak üzere iki cihaz türü bulunmaktadır.
  2. Pediatrik Ped (çocuk pedi)  ve Yetişkin Pedi olmak üzere iki çeşit Ped bulunmaktadır.
  3. Doğrudan pirize takılabilir yada kendi üzerinde bataryası bulunmaktadır.
  4. Yağmurlu havalarda, ıslak herhangi bir zeminde, metal zeminlerde yani elektrik akımının olduğu hiçbir yerde kullanılamaz.
  5. Gaz dolu bir ortamda veya gaz sızıntısının olduğu bir ortamda kullanılamaz.
  6. Solunumu ve Kalbi  durmuş hamile, kalp pili takılı hastalarda, çocuk ve bebek hastalarda kullanılabilir.
  7. Göğüs kılları olan yetişkin erkek hastalarda cihaz pedlerinin yapıştırılacağı alan cihaz çantasında bulanan traf bıçağı yada makinası ile önce tıraş edilir daha sonra tıraş edilmiş bölgeye pedler yapıştırılır.
  8. Cihaz pedleri çıplak tene doğrudan iyi yapıştırılmalıdır pedlerin üzerindeki resimler doğrultusunda, ritim analizinin doğru yapılabilmesi içindir.
  9. Pedlerin yapıştırılacağı yerde herhangi bir yara, yabancı cisim veya kanama var ise pedler 2 - 2,5 cm ileri kaydırılabilir yaranın doğrudan üstüne yapıştırılmaz.
  10. Üstü ıslak veya nemli ise önce kuru bir bez ile silinir sonrasında pedler kullanılır.
  11. Şok cihazı kullanıldığı sırada etraftaki kimsenin hastaya veya cihaza dokunmamasına özen gösterilir şok verildiği sırada ve ritim analizi yapıldığı sırada ilkyardımcıda teması kesmelidir.

SIK SORULAN SORULAR


EĞİTİMİN AMACI: Sertifikalı İlk yardım eğitimi almış kişiler tarafından herhangi bir kişinin ani kalp durması veya kalp krizi geçirmesi durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapabilmesi için tasarlanmış otomatik şok cihazlarının kullanılması için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak.

YETERLİLİK: Sağlık Bakanlığı onaylı İlkyardımcı Sertifikası olan katılabilir.

EĞİTİM SÜRESİ: 2 Saat

KATILIMCI SAYISI: En az 10 En fazla 20 + - İlçelerde En az 14 En fazla 20+

BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ: İlkyardımcı Sertifika süresince geçerlidir.

GEREKLİ EVRAKLAR: TC Kimlik Fotokopisi, Vesikalık Resim ve İlkyardımcı sertifikası ya da Kimlik kartı.