TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Temel ilk yardım eğitimleri işçi çalıştıran her firmanın iş tehlikesine bağlı olarak ilk yardım eğitimi almış sertifikalı elemanlar çalıştırmak zorunluluğu bulunmaktadır. Sağlık bakanlığının 2015 yılının temmuz ayında resmi gazetede yayınladığı ve 2020 Ağustos ayında güncellediği yönetmeliğe göre ülkemiz çapında faaliyet gösteren tüm işletme çalışanlarının belli bir bölümünün temel ilk yardım eğitimi alması zorunu hale getirilmiştir. Bu eğitimler il sağlık müdürlüklerinden alınmış resmi yetki kapsamında yetkiye sahip kurumlarda tarafından verilmektedir. Sağlık bakanlığının bu konuda yaptırımları ve önlem almalarından anlaşılacağı gibi temel ilk yardım eğitimlerinin bir kez daha ne kadar önemli olduğunu anlamış bulunmaktayız. İçeriğimizde temel ilk yardımın ve eğitim alınmasının ne kadar önemli olacağını daha detaylı öğrenmiş olacağız.
İçindekiler
- Temel İlk Yardım Nedir?
- İlkyardımcı Kimdir?
- İlkyardımcının müdahale ile ilgili öncelikli yapması gerekenler nelerdir?
- İlk Yardımın Amacı Nedir?
- Temel İlk Yardım Eğitiminin Önemi Nedir?
- İlk Yardımın Temel Uygulamaları Nelerdir?
- Kimler Temel İlk Yardım Eğitimi Almalıdır?
- Temel İlk Yardım Eğitimi Nasıl ve Nereden Alınır?
- Eğitim İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Temel İlk Yardım Nedir?
Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durum veya durumlarda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlayıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilk yardımcıların yerinde yapılan müdahale ve uygulamalardır. Son yıllarda ülkemiz ve gerekse dünya genelinde iş kazalarının artış gösterdiğini görmekteyiz. Temel ilk yardım bilmek çoğu durum ve durumlarda hayat kurtarmaktadır. Özellikle ilk yardım yönetmeliğinin 16.maddesi gereğince minimum 10 çalışana kadar işçisi olan her işletme sertifikalı bir ilk yardımcı bulundurma zorunluluğu getirmiştir. Sizde bir işletme sahibi iseniz mutlaka içeriğimizin devamına göz atın. Her bir çalışanın, her bir insan hayatının önemine eğitimlere destek vererek gösterebilirsiniz.
İlk Yardımcı Kimdir?
İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç ve gereç aramaksızın mevcut araç ve gereçlerle, sağlık ekibinin olay yerine gelene kadarki süre de ilaçsız uygulama yapan kimselerdir. Bu kişiler ilk yardımcı sertifikasına sahip olmaları gereken kişilerdir.
İlkyardımcının müdahale ile ilgili öncelikli yapması gerekenler nelerdir?
- Hasta / yaralıların durumu değerlendirilir (ABC) ve öncelikli müdahale edilecekler belirlenir,
- Hasta/yaralının korku ve endişeleri giderilir,
- Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişiler organize edilir,
- Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek için kendi kişisel olanakları ile gerekli müdahalelerde bulunulur,
- Kırıklara yerinde müdahale edilir,
- Hasta/yaralı sıcak tutulur,
- Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez,
- Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır,
- Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).
İlk Yardımın Amacı Nedir?
Hasta ya da yaralıların durumlarının kötüye gitmesini engellemek, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak başlıca nedenler arasında yer almaktadır.
Temel İlk Yardım Eğitiminin Önemi Nedir?
Ülkemizde ev, iş ya da trafik kazaları ve doğal afetler nedeni ile çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirmekte ya da sakat kalabilmektedir. Sağlık görevlilerinin olay yerine yetişebilecek imkanları olmamasından dolayı bir çok vatandaşımıza yardım edilememektedir. Acil yardım gelene kadar ki süre de ilk yardımın önemi burada büyük rol oynamaktadır. Ülkemizde acil yardım ile ilk yardım kavramları birbirine karıştırılsa da birbirinden çok farklıdır. İlk yardım araç ve gereç aranmaksızın ve tıbbi müdahale yapmadan yapılan uygulamalar, acil yardım ise sağlık çalışanları tarafından yapılan gerekli donanımlar sayesinde tıbbi müdahalelere verilen isimdir. Olaylarda ilk yardım eğitimi almanın büyük önem taşıdığını belirtmekte fayda vardır. Her bir insan hayatına yapılan müdahale bir aileye hayat verdiğini unutmamak gerekir!
İlk Yardımın Temel Uygulamaları Nelerdir?
İlk yardım temel uygulamaları koruma, bildirme, kurtarma yani KBK olarak da ifade edilmektedir. Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar ve olay yerinde oluşabilecek tehlikelere karşı çevre önemlini almak korumayı gerekliliğini sağlar. Bildirme ise olay ya da kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına gerekliliğini sağlamaktadır. 112 acil numaralarından gerçekleşen her bir doğru arama hayat kurtaracaktır.
Kurtarma yani müdahale de hasta ve yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılma gerekliliğini taşımaktadır.
SIK SORULAN SORULAR
Kimler Temel İlk Yardım Eğitimi Almalıdır?
Temel ilk yardım eğitimi ilk yardım yönetmeliğinin 16. Maddesi gereğince işletmeler için zorunlu hale gelmiştir.
- Çok tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışana kadar 1
- Tehlikeli işyerlerinde her 15 çalışana kadar 1
- Az tehlikeli işyerlerinde ise her 20 çalışan için 1 “Temel İlkyardım Eğitimi” sertifikası almış “İlkyardımcının bulundurulması zorunludur.”
Temel İlk Yardım Eğitimi Nasıl ve Nereden Alınır?
Seç Özel Başkent eğitim merkezi olarak tarafımızca ve uzman eğitmenlerimiz ile verilmektedir. Eğitim sonunda MEB onaylı sertifika adınıza teslim edilmektedir.
Eğitim İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
18 yaşını doldurmuş en az ilkokul mezunu her vatandaş ilk yardım sertifikası alabilir. Eğitimi süresi boyunca katılım zorunludur. Eğitim bitiminde katılımcıların başarılı sayılmaları için, teorik ve uygulamalı sınavlardan ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden 85 puan almaları gerekmektedir. TC kimlik fotokopisi ve vesikalık resim sertifika ve eğitim almak için yeterlidir.
Vakit kaybetmeyin! Bizimle iletişime geçerek çevrenizde oluşabilecek olaylara yerinde müdahale ederek bir hayat kurtarabilirsiniz.
EĞİTİMİN AMACI: Olası Acil durumlarda profesyonel ekipler gelinceye kadar, yanlış müdahalelerden kaçınarak hasta/yaralıya hızlı, etkin ve en uygun müdahalede bulunmak için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.
YETERLİLİK: 18 yaşını doldurmuş en az ilkokul mezunu her vatandaş ilk yardım sertifikası alabilir. Eğitimi süresi boyunca katılım zorunludur. Eğitim bitiminde katılımcıların başarılı sayılmaları için, teorik ve uygulamalı sınavlardan ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden 85 puan almaları gerekmektedir.
EĞİTİM SÜRESİ: 2 Gün 16 Saat
KATILIMCI SAYISI: En az 10 En fazla 20 + - İlçelerde En az 14 En fazla 20+
BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ: 3 Yıl
GEREKLİ EVRAKLAR: TC Kimlik Fotokopisi ve Vesikalık Resim